ISDE aanvragen voor particulieren

Wanneer u als particulier zijnde wilt investeren in duurzame oplossingen (zoals zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie) dan kunt u hiervoor aanspraak maken op de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe het aanvragen van de ISDE in zijn werk gaat.

1. Lees de voorwaarden

Om te beginnen is het verstandig om de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te raadplegen. Hier kunt u nagaan of u voldoet aan alle ISDE voorwaarden voor particulieren. Lees de voorwaarden goed door, zodat u weet waar u aan toe bent.

2. Laat u adviseren over de beste duurzame oplossing

U bent zich wellicht al aan het oriënteren op de mogelijkheden met betrekking tot duurzame oplossingen. Echter is het te behalen rendement afhankelijk van veel verschillende factoren.


U heeft misschien van een kennis gehoord over hoeveel hij heeft bespaard op zijn maandelijkse energiekosten sinds hij zonnepanelen heeft laten installeren, maar dat wil niet zeggen dat zonnepanelen ook voor u de beste oplossing zijn. Het kan namelijk zijn dat u meer voordeel kunt behalen wanneer u bijvoorbeeld (eerst) uw woning beter isoleert. Laat u daarom goed adviseren alvorens u een keuze maakt.

3. Controleer of het gewenste apparaat aan de eisen voldoet

Wanneer u een apparaat wilt aanschaffen, controleer dan voor aanschaf of het voldoet aan de ISDE voorwaarden voor apparaten. Indien het apparaat niet aan de (technische) eisen voldoet, kunt u namelijk geen subsidie krijgen.

4. Schaf het apparaat aan

Het is helaas niet mogelijk om voor aanschaf al subsidie aan te vragen; dit kan pas nadat u het apparaat gekocht heeft. U kunt dus ook geen voorschot krijgen. Zorg dat u het aankoopbewijs en de factuur goed bewaart, alsmede een kopie van uw betaalafschriften. Zo kunt u indien nodig bewijzen dat het bedrag daadwerkelijk is afgeschreven.

5.Laat het apparaat installeren

Het apparaat waarvoor u subsidie aanvraagt dient door een deskundige installateur geïnstalleerd te worden. Vraag de betreffende installateur altijd om een bewijs van de installatie. Een factuur is meestal voldoende, mits de beschrijving van de werkzaamheden duidelijk vermeld staat.

6. Verzamel de benodigde documentatie

U moet een aantal documenten meesturen met uw aanvraag. Dat zijn dus de aankoop- en betalingsbewijzen van het apparaat en het bewijs van installatie door een deskundige installateur. Zorg dat in elk geval de volgende zaken goed zichtbaar zijn:

  • De omschrijving van het apparaat
  • Het merk of de fabrikant en het typenummer
  • De datum waarop het apparaat is aangeschaft
  • De datum van installatie
  • De bedragen en data van betalingen
  • De meldcode van het apparaat (te vinden op de apparatenlijsten van de RVO)

7. Dien de aanvraag in

Via mijn.rvo.nl kunt u de ISDE aanvraag doen. U heeft hiervoor een DigiD nodig. U kunt de ISDE tot maximaal zes maanden na de installatie van het apparaat aanvragen. Wacht vooral niet te lang, want zodra de zes maanden verstreken zijn heeft u geen recht meer op subsidie.


Wilt u voor meerdere apparaten subsidie aanvragen? Dan moet u er rekening mee houden dat u voor elk apparaat een aparte aanvraag moet indienen.

8. Wacht de beslissing af

Na het voltooien van uw aanvraag ontvangt u per mail een bevestiging; deze is tevens terug te vinden bij uw Berichten in het eLoket op mijn.rvo.nl. Alle aanvragen wordt op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen; in de meeste gevallen gebeurt dit binnen 8 weken. In het geval dat uw aanvraag wordt afgewezen, krijgt u een brief. Hierin staat ook de reden van de afwijzing.


Indien de aanvraag is afgewezen omdat er bepaalde informatie ontbreekt, dan wordt de afhandeltermijn eenmalig verlengd. U krijgt dan alsnog de mogelijkheid om de ontbrekende informatie toe te sturen. Wanneer uw aanvraag wordt goedgekeurd, dan krijgt u hier ook per post bericht over. In dat bericht staat ook hoeveel subsidie u krijgt. Het bedrag wordt maximaal 1 week na de beslissing naar uw rekening overgemaakt.